بزرگداشت محمد سریر آهنگساز معاصر شامگاه ۲۵ دی ماه در حالی در خانه هنرمندان ایران برگزار شد که شاهین فرهت معروف به آقای سمفونی یک کویینتت به سریر تقدیم کرد.
به گزارش خبرنگار بخش موسیقی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، مراسم بزرگداشت محمد سریر دوست دیرین محمد نوری، با حضور بسیاری از هنرمندان موسیقی ، سینما و تجسمی همراه بود.
در این مراسم غلامحسین امیرخانی در سخنانی گفت: اولین احساسم در باره این بزرگداشت این است که چه چیزی باعث میشود این همه سرمایه و اندیشه یک جا جمع شود. از قدیم نزد معلم تاریخمان خواندهایم که صدق مایهی ذوق میشود و ذوق به ترتیبی در انسان تجلی پیدا میکند و آثاری ماندگار را خلق خواهد کرد.
او ادامه داد: سریر با توجه به تکههای کوچکی که از بزرگان فرهنگ و هنر دیدهایم گوهری کمیاب شناخته میشود که خیلی چیزهای خوب در او جمع شده است.
رئیس شورای عالی خانه هنرمندان همچنین اظهار کرد: در سرزمین داراییهای فراوانی است از گاز و نفت گرفته تا استعدادهای بینظیر و خیلی چیزهای دیگر در ایران یافت میشود اما در یک صفتی فقیر هستیم. اینکه آیا ظرفیت این همه نعمات با برکات را داریم؟ شاید یکی از مشکلاتی که در ایران داریم و از آن لطمه خوردهایم نداشتن ظرفیت است.
امیرخانی خاطر نشان کرد: ظرفیت و تحمل چیزی است که باید از سریر یاد بگیریم و سرنوشت خود قرار دهیم. تحمل و ملایمت از ویژگیهای بارز دکتر محمد سریر است که خیلیها با شنیدن سخنانش آرام میشوند. او از سرمایههای ماست.
«سریر یک شخصیت چند وجهی است»
حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی نیز در این مراسم حضور پیدا کرد و در سخنانی گفت: شاید بزرگداشت سریر را ما باید پیش از این در خانه موسیقی برگزار میکردیم. چرا که او برای شکلگیری خانه موسیقی زحمت زیادی کشیده است و وظیفه ماست که از او تجلیل کنیم. اما وقتی طرح تجلیل از اهالی موسیقی در خانه مطرح شد. سریر اولین کسی بود که مخالفت کرد. بنابراین تصمیم گرفتیم که از اعضای هیات مدیره تجلیل نکنیم که شبههای برای هنرمندان پیش نیاید.
او اضافه کرد: سریر انسانی مهربان و صمیمی است که اساتید موسیقی باید دربارهاش صحبت کنند او یک شخصیت چند وجهی دارد که نه فقط موسیقی بلکه اخلاق ، تواضع ، وفا،محبت و انسانیت در وجودش ریشه دارد.
نوربخش در پایان سخنانش از خانه هنرمندان بابت برگزاری این مراسم تقدیر کرد.
از آنجا که بخشی از این مراسم به اجرای قطعاتی از محمد سریر به صورت دوئت اختصاص داشت قطعهای از او با صدای محمدرضا صادقی با کلامی از تورج نگهبان اجرا شد که موردتوجه مخاطبان قرار گرفت.
«سریر ملودیها را رام کرده و پشتش سوار شده است»
فرید عمران از دیگری موسیقدانانی بود که در این مراسم حضور داشت.
او درباره سریر گفت: ۱۰ سال است که این هنرمند را میشناسم و این موضوع به زمانی بر میگردد که برای تدریس به دانشگاه آزاد وارد شدم .
این موسیقدان در بیان خاطرهای گفت: یک روز در منزل نشسته بودم سریر به من تلفن زد و گفت: میخواهم یک کاری را بیاورم تا با هم گوش دهیم. او به منزل من آمد و یک کار سمفونیک با خود آورد که مرا غرق کرد و در واقع به یاد قصهای در چین باستان افتادم همان قصهای که میگوید چگونه میتوان یک گاو تنومند وحشی را به گله بازگرداند. فکر میکنم این قصه سرگذشت تمام فرهیختگان هنر است.
عمران در ادامه سخنانش گفت: سریر در این مسیر سرگردان میگردد و دم گاو را میگیرد تا او را رام کند این جنگی بین خرد انسان و جرقههای الهام و نبوغ است که باید هم دیگر را بازشناسی کنند.
این استاد دانشگاه معتقد است: سریر تمام اسرار و رازهایی که در پس یک خط ملودیک قرار دارد را میشنود. او با این صداها و نتها میجنگند تا آنها را مهار کند و پشتش سوار شود.
او همچنین اظهار کرد: موسیقدان در چنین مسیری یاد میگیرد که چگونه صداها را مهار کند. اینگونه ذره ذره تصویر تهی میشود و وجودش با هنرمند یکپارچه میشود. در انتهای کار هیچ کدام باقی نمیمانند. بلکه در هم تنیده میشوند و به پرواز در میآیند تا جاودانه شوند.
«سریر از معدود هنرمندانی است که مسئولیتپذیری اجتماعی دارد»
در بخش دیگری از این مراسم هوشنگ کامکار به روی صحنه آمد و گفت: قرار نبود که امروز من سخنرانی کنم اما خیلی حیفم میآید که یکی از خصوصیات بارز سریر را در این مراسم نگویم. شاید هم اینکه بدون اطلاع قبلی روی صحنه آمدم کار درستی نباشد.
او ادامه داد: باید بگویم سریر جزء معدود هنرمندانی در موسیقی است که مسئولیتپذیری اجتماعی دارد من بارها او را در موسسه محک دیدهام. او خدمات بسیار شایانی را به کودکان سرطانی ارائه میدهد و باید برای همه ما هنرمندان سرمشق باشد.
«سریر نمونه یک انسان آشنا با خویشتن است»
از آنجا که محمد سریر سالها در خانه سینما فعالیت داشته است. حضور اهالی سینما در مراسم بزرگداشت او بیدلیل نبود .
در ادامه این مراسم محمدرضا فروتن بر روی صحنه حاضر شد و گفت: محمد سریر نمونهای از یک انسان آشنا با خویشتن است که خود نشانهای از قدرت و نیروی انسانی او دارد.
این بازیگر سینما همچنین گفت: فکر میکنم خداوند دوست دارد وجود یگانه خودش را در تک تک ما تجربه کند و فکر میکنم سریر این ویژگی را در خود پرورش داده است. او انسان نمونهای است که به خود تعهد دارد.
او یادآور شد: سریر در کانال زندگی راهش را پیدا کرده است و با اندیشههایی جدید احساسات زیبا را در ما متولد کرده است. سریر در کانون خویشتن قرار دارد.
این هنرمند در پایان سخنانش گفت: گوهری که در همه ما به ودیعه گذاشته شده است آن را سعادتمند کرده است. باید بگویم که آقای سریر دوست دارم.
«تقدیم یک کوینتت زهی به محمدسریر»
شاهین فرهت که این روزها مشغول نوشتن سمفونی جدیدش است در بزرگداشت محمدسریر حاضر شد و در سخنانی گفت: چندی پیش از من کامکار به روی صحنه آمد و درباره مسئولیت پذیری سریر سخن گفت: چیزی که شاید به فکرمان نرسیده بود اما کامکار راست میگفت.
او درباره آشناییاش با سریر گفت: آشنایی من و محمد به زمانی بر میگردد که هنوز ۲۰ ساله نشده بودیم و برای ساخت یک کوارتت با یکدیگر ملاقات کردیم. او همیشه پشتوانه من بوده است و خیلی وقتها دلم برایش تنگ میشود.
او درباره اثری که برای سریر نوشته است توضیح داد: سریر به من گفت که برای امشب یک کویینتت بنویسم که شامل دو ویلن ، دو آلتو و یک کنترباس باشد و من این کار را کردم و نمیدانم که این اثر به دردش میخورد یا نه. چرا که خودم ترجیح میدادم چنین کاری را با پیانو بسازم.
شاهین فرهت درباره مراسمی که برای سریر برگزار شده است، گفت: در این مراسم که بخشی از آن به اجرای موسیقی اختصاص داشت از میکروفنگذاری استفاده شده بود که فکر میکنم کار درستی نیست اما در ایران خیلی متداول است. اگر این گونه نباشد بهتر است چرا که ژانر صدا معلوم نمیشود.
این آهنگساز اضافه کرد: اگر در مراسمی که برای هنرمندان موسیقی برگزار میشود به جای سخنرانی بیشتر از اجرای موسیقی کمک گرفته شود خیلی بهتر است در عین حال فکر میکنم که مردم کشور ما خیلی بردبار هستند که این همه سخنرانی را تحمل میکنند.
سپس فرهت این قطعه را تقدیم محمد سریر کرد و سریر درباره این قطعه گفت: به شاهین گفتم که اشکهایی را که در مرور خاطراتمان میریزد این بار در این اثر بچکاند و از این بابت خوشحالم.
«محمد سریر خود عشق است»
ایرج نوذری از دیگر هنرمندانی بود که خواست به صورت داوطلبانه درباره سریر سخن بگوید.
او گفت: محمد سریر خود عشق است . حداقل ۵۰ سالش را من شاهد بودم باید بگویم زمانی که همه هنرمندان را مطرب خطاب میکردند یا در مقطعی به بعضی از آنها سنگ میزدند افرادی مثل سریر در این زمان دکترای هنر گرفتند.
«هنر را همه بلدند، شخصیت مهم است»
یکی دیگر از هنرمندانی که در این مراسم حضور داشت درباره برگزاری چنین مراسمی گفت: خوشبختانه جامعه دیگر بیدار شده است و بزرگداشت هنرمندان را در حضور این شخصیتها برگزار میکند. از این بابت خیلی خوشحالم.
علی هاشمی اظهار کرد: روان فریدون مشیری شاد باشد که محمد از یادگاران اوست. من از طریق مشیری با سریر دوست شدم و هرچه میگذرد ارادتم به او بیشتر میشود.
او گفت: سریر از جمله هنرمندانی است که هرگاه او را میبینم، خوشحالم میشوم. اما آنچه مهم است شخصیت انسانهاست. هرکس سالها ساز بنوازد بالاخره استاد میشود. اما آنچه مهم است شخصیت است.
او در پایان سخنانش خاطر نشان کرد: سریر هیچ کدام از این کرامات را آسان به دست نیاورده است موسیقی معیارش دل است و من برای سریر احترام زیادی قائل هستم.
«در آثار سریر عشق و مهرورزی متجلی است»
بیژن بیژنی از دیگر هنرمندانی بود که برای اجرای یکی از قطعات سریر بر روی صحنه حاضر شد.
او پیش از اجرای قطعه «نامه» گفت: در آثار سریر عشق و مهرورزی متجلی است. سال ۸۵ آلبومی را «رویای رنگین» کار کردیم که یکی از این قطعات شرح هجران بود که این روزها مهاجرت در ایران زیاد شده است. اکنون این قطعه را که برای پیانو، ویلن سل، آکاردئون و… تنظیم شده است برایتان اجرا میکنم. سپس او این قطعه را اجرا کرد.
«سریر یک مصلحتاندیش است»
پرویز کلانتری نیز به نمایندگی از جامعه هنرهای تجسمی در این مراسم حضور پیدا کرده بود او ابتدا درباره دغدغههای یک مدیر در حوزه هنر صحبت کرد و اشاره به فعالیتهای سریر در سفارت وین کرد.
او در بخشی از سخنانش گفت: من یاد گرفتم که هر گوشهای از جهان را در قاب خودش ببینم. سریر یک مصلحت اندیش است و همیشه عاقلانهترین راه را انتخاب میکند او برای حل مشکلات از مذاکرات دیپلماسی استفاده میکند و یکی از بهترین مدیران هنری است.
«سریر خیلی آدم است»
عزت الله انتظامی که پیش از این طبق اعلام مجری برنامه قصد نداشت در این برنامه صحبت کند پیش از تقدیر از محمد سریر گفت: من خیلی وضعم خوب نیست مریض هستم اما از آنجا که دعوت شدم به این مراسم آمدم اینکه مجری برنامه میگوید من نمیخواهم درباره سریر صحبت کنم حرف درستی نیست آخر من درباره سابقه سریر چیز زیادی نمیدانم. به تازگی با او آشنا شدم اما قصد جسارت کردن به او را نداشتم .
آقای بازیگر همچنین گفت: من چند سال پیش در خانه هنرمندان با سریر آشنا شدم آنجا یک نفر به من گفت سریر خیلی آدم است. سپس عزت الله انتظامی با مجید سرسنگی نشان سرو هنر را به محمد سریر تقدیم کردند و حسن ریاحی نیز از سمت دفتر موسیقی وزارت ارشاد هدایایی را به محمد سریر تقدیم کرد.
مدیر موسسه محک نیز در این مراسم حضور داشت و لوح تقدیر خود را به او اهداء کرد.
«کارهای انجام نشدهی زیادی دارم»
سریر در پایان این مراسم در سخنانی مطرح کرد: مهری که بر من روا داشتید خیلی مرا خوشحال کرد. با تلاشهایی که در این ۵۰ سال کردم حسرت کارهای زیادی را دارم که هنوز انجام ندادهام و امیدوارم کمی دیگر زنده باشم. تا کارهای عقب افتاده را نیز انجام دهم.
سریر ادامه داد: از آنجا که من موسیقی کلاسیک کار کرده بودم خیلیها به من میگفتند که سمفونی بنویس اما من از نوجوانی به همین موسیقی علاقه داشتم و موسیقی در کنار شعر برایم معنا پیدا میکرد. یعنی احساس میکردم موسیقی در کنار شعر به سرفرازی میرسد.
رئیس هیات مدیره خانه موسیقی همچنین گفت: فکر میکنم با خلق آثار موسیقی باید نیاز مردم را برآورده کنم من میخواهم برای مردم موسیقی بسازم نه اینکه برای خودم کار بنویسم و آنها را در کشوی اتاقم بگذارم.
او در پایان سخنانش بیان کرد: دلم میخواهد از طریق موسیقی با مردم ارتباط بگیرم و این حرف مشیری را به یاد دارم که همیشه میگفت موسیقی باید دست مخاطب را بکشد و ببرد.
به گزارش ایسنا، در این مراسم که با عنوان سرو هنر برگزار شده بود هنرمندانی چون رازمیک اوهانیان ، رضا مهدوی، نصرالله ناصح پور ،داوود گنجهای ، هوشنگ مرادی کرمانی، علی مرادخانی ، میلاد کیایی، افشین یداللهی ، سیف الله صمدیان، داوود پیرنیاکان، فرهاد توحیدی و… حضور داشتند.